Loading...

środa, 31 października 2012

„Zdrowie ze spiżarni. Przetwory, które leczą” Zbigniew T.Nowak



Wydawnictwo: Videograf II
Wydanie polskie: 07/2012
Liczba stron: 160
Format: 160 x 235 mm
Oprawa: miękka
ISBN: 9788378350460

Lubię robić przetwory i zimowe zapasy. Zazwyczaj korzystam ze sprawdzonych już wcześniej przepisów, które od lat są w mojej rodzinie, ale czasami, tak dla urozmaicenia, wypróbowuje też inne receptury. Jeżeli oprócz walorów smakowych takie przetwory mają jeszcze właściwości lecznicze, to tym łatwiej namówić mnie do ich wypróbowania. Ostatnio w moje ręce wpadła książka „Zdrowie ze spiżarni. Przetwory, które leczą” Zbigniewa Nowaka. Autor od dawana interesuje się ziołolecznictwem, zdrową dietą i ekologicznym stylem życia. Postanowiłam zapoznać się z jedną z kilkunastu książek jakie wydał. Jak finalnie wypadła w moich oczach? O tym za chwilkę:D

Cała publikacja podzielona jest na trzy zasadnicze działy: owoce, warzywa oraz zioła i kwiaty. W każdym z rozdziałów autor podaje najróżniejsze przepisy na soki, nalewki, wina, konfitury, przeciery, sałatki i inne ciekawe receptury, które są sposobem nie tylko na sporządzenie pysznych przetworów, ale też na zgromadzenie w naszej piwniczce naturalnej apteczki na najróżniejsze dolegliwości. Podobało mi się, że książka ma przejrzysty, klarowny układ. Duża czcionka, dokładnie wyszczególnione składniki, sposób pozyskiwania i przygotowania oraz korzyści kulinarne i zdrowotne to tylko początek. Niemałym plusem są również duże, kolorowe fotografie oraz liczne rady i wskazówki dotyczące przechowywania, wartości odżywczych, dawkowania czy szczegółów technicznych dotyczących przetworów. Wszystko opisane prostym językiem. Na końcu zostawiono kilka pustych kartek, aby można było dodać własne przepisy lub uwagi, co uważam za dobre posunięcie.

„Zdrowie ze spiżarni. Przetwory, które leczą” to ciekawy poradnik kulinarny i zdrowotny. Natura ma nam wiele do zaoferowania i warto wiedzieć, że można połączyć przyjemny smak z pożyteczną siłą drzemiącą w owocach, warzywach i ziołach. Polecam serdecznie!!

Moja ocena 
>>>> 4,5 / 6 <<<<

10 komentarzy:

  1. Przydałaby mi się ta książeczka, zawsze robię przetwory na zimę i lecznicze nalewki, najczęściej z malin i orzechów, ale że lubię próbować nowe receptury to ta pozycja byłaby jak znalazła dla amatora smakosza :)
    Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna może być, przydałaby mi się taka ;p

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka książka podobałaby się mojej mamie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie robię z mamą przetworów na zimę dlatego wątpię czy ta książka by się nam przydała. Jak na razie zbieram na książkę Magdy Gessler;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawa publikacja. Zapewne przyda się w moim domu, więc trzeba się za nią rozejrzeć.

    OdpowiedzUsuń
  6. Coś w sam raz dla mojej babci. Ona zawsze lubiła tego typu książki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Taka książka byłaby idealnym prezentem dla moich babć, mojej mamy i mamy mojego chłopaka ;) Już teraz wiem, że pokochałyby tę pozycję.

    OdpowiedzUsuń
  8. nigdy nie robię przetworów i taka książka przydałabym mi się na dobry początek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Taką książkę postaram się podarować mojej babci pod choinkę, muszę zapisać sobie jej tytuł! Zawsze robiła pyszne przetwory, z pewnością spodobałaby się jej ta pozycja ;)

    OdpowiedzUsuń