Loading...

niedziela, 27 stycznia 2013

Kawa czy herbata? Odsłona dziesiąta:)

Herbata Alpejski Poncz
Sklep: SMAK-COM (skworcu.com.pl)
Produkt: Herbata Alpejski poncz
Postać: Herbata czarna z dodatkami
Waga: 50g
Opakowanie: Podwójne woreczki strunowe
Sposób przechowywania: Suche, chłodne miejsce
Sposób przyrządzania: 1 łyżeczkę suszu zalać wodą o temp. 95st.C.
Parzyć 3-5 minut.

Co pomoże nam rozgrzać się zimową, mroźną porą? Otóż mam dla Was świetną propozycję – herbatę Alpejski Poncz! Jest to dobrze skomponowana mieszanka, która skutecznie pobudzi krążenie krwi i ogrzeje od wewnątrz nasze ciało. Wszystko przez odpowiedni skład. Czarna herbata zawiera dodatki w postaci rodzynek, kawałków jabłka, cynamonu, goździków, kwiatów pomarańczy oraz liści orzecha włoskiego. Łyżeczkę suszu zalałam wodą o temp. 95st.C i parzyłam przez 8minut (nieco dłużej niż zalecane). Piękny aromat to wstęp do mocnego, korzennego smaku, który bardzo mi podpasował. Przebija nuta goździkowa, ale równie mocno wyczuwa się cynamon. Całość smakuje przepysznie. Polecam!!
Moja ocena
>>>> 5 / 6 <<<<

Herbata Kropla słońca
Sklep: SMAK-COM (skworcu.com.pl)
Produkt: Herbata Kropla słońca
Postać: Rooibos zielony z dodatkami
Waga: 50g
Opakowanie: Podwójne woreczki strunowe
Sposób przechowywania: Suche, chłodne miejsce
Sposób przyrządzania: 1 łyżeczkę suszu zalać wrzątkiem.
Parzyć 3-5 minut. 

Uwielbiam napoje na bazie czerwonokrzewu, czyli rooibos. Właśnie dlatego moją uwagę przykuła herbata Kropla Słońca, której podstawą jest zielony rooibos o limonkowym aromacie. W skład tej mieszanki wchodzą dodatkowo plasterki cytryny (min. 4%), kryształki cukru, kawałki skórki cytryny, organiczna trawa cytrynowa, kwiatki kocanki piaskowej oraz czerwone porzeczki. Czubatą łyżeczkę suszu zalałam wrzątkiem i parzyłam 5 minut. Smak jest bardzo delikatny, ożywczy i nieco egzotyczny. Warto wspomnieć, że zielony, niefermentowany rooibos jest źródłem wielu witamin i mikroelementów, przeciwutleniaczy oraz flawonoidów. Kropla Słońca to połączenie świetnego smaku i niezaprzeczalnych właściwości zdrowotnych. Polecam!!
Moja ocena 
>>>> 5,5 / 6 <<<<

Herbata Perła Karaibów
Sklep: SMAK-COM (skworcu.com.pl)
Produkt: Herbata Perła Karaibów
Postać: Herbata biała z dodatkami
Waga: 50g
Opakowanie: Podwójne woreczki strunowe
Sposób przechowywania: Suche, chłodne miejsce
Sposób przyrządzania: 1 łyżeczkę suszu zalać wodą o temp. 80-90st.C.
Parzyć 3 minuty.

Bardzo cenię mieszanki herbaciane na bazie herbaty białej. Właśnie dlatego nie mogłam odpuścić sobie Perły Karaibów, której podstawą jest Shou Mei, czyli biała, szlachetna herbata o rdzawego koloru listkach i pączkach. Oprócz tego obecne są tu dodatki w postaci kawałków ananasa i mango, owoców berberysu, kwiatków malwy i aromat egzotycznych owoców. Łyżeczkę suszu powinno się zalać wodą o temp. około 80st.C i parzyć 2-3minuty. W smaku napar jest subtelny, słodkawy i jednocześnie mocno orientalny. Naprawdę pyszna herbata. Polecam!!
Moja ocena 
>>>> 6 / 6 <<<<

Kawa Coffee Toffee
Sklep: SMAK-COM (skworcu.com.pl)
Produkt: Coffee Toffee
Postać: Kawa ziarnista
Waga: 100g
Opakowanie: Podwójne woreczki strunowe
Sposób przechowywania: Suche, chłodne miejsce
Sposób przyrządzania: Ziarna zmielić. 2 łyżeczki kawy zalać wrzątkiem. Można podawać z mlekiem lub śmietanką.

Lubicie toffi? Ja uwielbiam! Właśnie dlatego nie mogłam się powstrzymać przed spróbowaniem kawy Coffee Toffee, która oparta jest na bazie Arabica Columbia Excelso. Posiadam ją w formie ziarnistej, dlatego po zmieleniu ziaren zalałam je wrzątkiem i dodałam odrobinę mleka. Od razu pojawił się niesamowity zapach a potem nastąpił czas na degustację. Smak jest subtelny, słodkawy i typowy dla toffi. Przepyszny i bardzo smaczny! Polecam:).
Moja ocena 
>>>> 5,5 / 6 <<<<

Kwiaty Hibiskusa kandyzowane
Hibiskus , zwany jest również „różą chińską”. Kwiaty te stanowią nie tylko piękny widok, ale są także składnikiem herbat oraz dodatkiem do ciast, deserów, jak i potraw mięsnych. Opakowanie ma 500g a kwiaty są kandyzowane w całości, dzięki czemu bardzo ładnie się prezentują i będą dekoracją każdego posiłku. Sprawdzą się też jako niskokaloryczna, zdrowa przekąska. W smaku są słodkie i lekko kwaskowate. Naprawdę pyszne! Co więcej, hibiskus zawiera mnóstwo witamin i minerałów, które pozytywnie wpływają na pracę układu krążenia, wydalniczego oraz poziom elektrolitów w organizmie. Polecam!!
Moja ocena 
>>>> 5,5 / 6 <<<<

Zaparzacz metalowy typu okrągły koszyczek
Jak uzyskać piękny, klarowny napar herbaciany bez fusów i pływających farfocli? Wystarczy użyć specjalnie do tego przygotowanego metalowego koszyczka,który odsączy naciągnięte liście i dodatki, dzięki czemu będziemy mogli cieszyć się degustacją bez obawy, że przeszkodzą nam w tym fusy. Co więcej, zaparzacz ten przeznaczony jest do parzenia wszystkich gatunków herbat. Polecam ten praktyczny gażdżet!
Długość: 15cm (razem z koszyczkiem),
Wymiary koszyczka: średnica ok 4cm
Moja ocena
>>>> 6 / 6 <<<<

Więcej herbat, kaw, przypraw i akcesoriów znajdziecie na stronie sklepu:  

20 komentarzy:

  1. Nie wiedziałam,że hibiskus ma takie właściwości:) Mam chyba gdzieś w szufladach suszoną jego formę. Dzisiaj dodam sobie do herbaty:)
    Mam też taką zaparzaczkę w formie koszyczka. Kupiłam tydzień temu w Ikei za 3zł:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z tego zestawu poproszę kawę i hibiskus, dobry na odchudzanie :) Choć nigdy nie jadłam, piłam jedynie w postaci herbatki, to chętnie bym spróbowała. Zaparzacz posiadam i owszem - doskonały wynalazek. Zachciało mi się kawy orzechowej... Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam tofii, jestem od tego uzależniona, z chęcią napiłabym się takiej smakowej kawy :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pyszności...Teraz zimą, zarówno kawa jak i herbata cieszą się u mnie dużą popularnością.
    Mam wrażenie, że mój zaparzacz pozostawia posmak metalu, zraziłam się do nich, a też przyzwyczaiłam do farfocli.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam taki zaparzacz, który przedstawiasz na zdjęciu i rzeczywiście jest bardzo dobry. Ciekawe herbaty i kawy. tym razem zainteresował mnie Alpejski poncz.

    OdpowiedzUsuń
  6. Narobiłaś mi ochoty na kawę coffee toffee, jestem prawie pewna, że przypadłaby mi do gustu. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Idę sobie zaparzyć jakąś dobrą herbatę ;-) narobiłaś mi ochoty!

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam wszystkie herbaty, więc chętnie. Kawy narazie mi nie podchodzą ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. nie lubie korzennych herbat ale mama uwielbia za to perła Karaibów zdecydowanie dla mnie!:) i mam taki sam zaparzacz i świetna sprawa, ja tam lubię jak mi fusy (zielonej) latają w kubku ale chłopak bardzo nie lubi i się z tym zaparzaczem nie rozstaje:)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Ponownie wygrywa herbata, tym razem Kropla słońca :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Już mnie przestraszyłaś tą pozycją z kwiatami Hibiskusa... Myślałem, że to... coś w miseczce to ususzone pająki ;/.

    Nie ma to jak moja spostrzegawczość :D.

    Pozdrawiam!
    Melon

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo interesujące smaki. Najchętniej spróbowałabym Kropli słońca :)

    OdpowiedzUsuń
  13. kawy nie za bardzo, ale na herbatki bym się skusiła :) z samej ciekawości :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Perła Karaibów brzmi zachęcająco :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Koleżanka ostatnio w podobnym sklepie kupowała herbatki tego typu na zimowe wieczory, skusiłam się i herbatki są na prawdę rewelacyjne. Widać różnię pomiędzy tego typu herbatami a takimi z torebek.

    OdpowiedzUsuń
  16. Dziś skuszę się na "Kroplę słońca". Pięknie brzmi.

    OdpowiedzUsuń
  17. Zaintrygowały mnie te kwiaty kandyzowane! nie wiedziałam, że jest coś takiego, a tym bardziej, że można to jeść :P oczywiście o hibiskusie w herbacie słyszałam, ale nic ponad to! muszę teraz zapolować na takie do jedzenia :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Tym razem skusiłabym się na herbatkę :) Perła Karaibów jaka piękna nazwa. A te kwiatki przypominają mi wysuszone ośmiorniczki.

    OdpowiedzUsuń